Sucuri sau mousse-uri?

Dragilor, vreau sa incepem saptamana cu cateva detalii care pot face diferenta atunci cand alegem un suc sau o gustare pentru noi sau pentru copilul nostru! Este importanta o alimentatie sanatoasa iar pentru asta nu ne ramane decat sa ne informam pentru ca aceste informatii exista, trebuie doar sa le parcurgem!

Care este diferenţa dintre suc şi mousse? Se adaugă zahăr în suc? De ce au aceste produse un termen de valabilitate atât de mare? Când şi ce fel de suc ar trebui să alegem? Sunt făcute mousse-urile din fructe şi legume naturale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun românii preocupaţi de un stil de viaţă sănătos. Conform unui studiu realizat de Institutul Millward Brown, românii întâmpină dificultăţi în citirea compoziţiei de pe etichetele sucurilor.




Studiul arată că locuitorii României sunt de părere că sucurile ÅŸi mousse-urile conÅ£in conservanÅ£i, coloranÅ£i, arome artificiale ÅŸi adaos de zahăr. Majoritatea (79,4%) crede că în sucuri se găseÅŸte adaos de zahăr ÅŸi alÅ£i îndulcitori, în timp ce un procent de 82,1%  consideră că pentru a face sucuri sunt folosiÅ£i conservanÅ£i. 51,5% dintre români cred că mousse-urile conÅ£in zahăr, 49,8% sunt de părere că în ele se regăsesc conservanÅ£i ÅŸi îndulcitori, iar 46,5% spun că în sucuri sunt arome artificiale.

94,4% dintre respondenţi cred că numai sucurile proaspăt stoarse sunt naturale. Opinia unei pătrimi dintre respondenţi (23,9%) este că sucurile pasteurizate pot fi, de asemenea, naturale. Iar o şeptime (14,3%) consideră că nectarul şi sucurile din concentrat sunt naturale, potrivit sondajului. 42,5% din locuitorii ţării cred că mousse-urile se fac numai din ingrediente naturale.

“Cei mai mulÅ£i oameni cred că produsele naturale conÅ£in conservanÅ£i, coloranÅ£i sau alÅ£i aditivi care ar putea influenÅ£a culoarea sau consistenÅ£a. MulÅ£i consumatori nu ÅŸtiu că, în conformitate cu directiva UE, nu se pot adăuga conservanÅ£i, coloranÅ£i, arome artificiale, zahăr sau alÅ£i îndulcitori în sucurile 100%. Nu este permis, de asemenea, să se adauge zahăr nici în sucurile de fructe sau de roÅŸii. Este interzisă adăugarea acestor ingrediente în sucurile care se regăsesc în cutii de carton, în sticle sau în recipiente de plastic. Culoarea, gustul ÅŸi mirosul sucurilor trebuie să fie exact aceleaÅŸi cu al fructelor din care este produs sucul.”- declară nutriÅ£ionistul Damian Åžerban într-o discuÅ£ie despre miturile din alimentaÈ›ie.




Perioada mai lungă de valabilitate a unui suc nu depinde de conservanÅ£i, ci este un rezultat al pasteurizării sau al unui tratament termic din timpul procesului de producÅ£ie. “Conform legii, conservanÅ£ii nu pot fi adăugaÅ£i la sucurile naturale ambalate în cutii de carton ÅŸi sticle. Pasteurizarea distruge microorganismele ÅŸi enzimele responsabile pentru deteriorarea produsului. Sticlele ermetic sigilate protejează împotriva unei poluări secundare.” – afirmă Åžerban Damian. Mai mult, pasteurizarea este un proces de tratare naturală a sucului, care este similar cu cel pe care toată lumea îl foloseÅŸte acasă atunci când pregăteÅŸte dulceaÅ£a pentru iarnă. Datorită procesului scurt ÅŸi a tehnologiei moderne de pasteurizare, nu sunt distruÅŸi nutrienÅ£ii necesari ÅŸi vitaminele care se regăsesc în sucuri ÅŸi mousse-uri.




Potrivit nutriÅ£ionistului Damian Åžerban, sucurile pot fi o gustare perfectă chiar ÅŸi pentru cei care sunt la dietă. Sucurile 100% ÅŸi mousse-urile conÅ£in zahăr natural din fructe ÅŸi nu adăugat. Prin urmare, valoarea calorică a acestora este similară cu cea a fructelor ÅŸi legumelor din care sunt făcute. “De exemplu, 100 de grame de portocale are 45 kcal, iar 100 ml de suc de portocale are, de asemenea, aproape 45 kcal. Valoarea nutritivă a altor sucuri este, de obicei, între 40 ÅŸi 50 de calorii.” – afirmă Åžerban Damian.

Eu iubesc sucurile de fructe, oare cine nu le iubeste?!

Voi consumati sucuri stoarse proaspat acasa sau va bazati pe cele din comert? As fi curioasa sa aflu si parerea voastra!

KISSES!






CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu