Zestrea by Liliana Turoiu ajunge la Venetia!


Liliana Turoiu - Colectia Zestrea


Cred ca niciodata nu am fost mai atasata de o poveste romanaesca asa de mult cum sunt de povestea spusa de Liliana Turoiu! Pasiune, dedicatie, muuuuulta munca si o creativitate debordanta care toate impletite cu filonul folcloric atat de ofertant, au dat nastere unei colectii care surprinde peste tot unde este expusa.



Tinutele pretioase din colecÅ£ia „Zestrea by Liliana Turoiu”, inspirate de straiele domnitelor si reginelor, precum ÅŸi de motivele iilor romaneÅŸti tradiÅ£ionale, sunt expuse in februarie in somptuosul Ateneo Veneto, chiar in inima culturala si istorica a Venetiei. Expozitia de la Ateneo Veneto este un eveniment cultural organizat cu sprijinul Creart, al Institutului Cultural Roman si al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in cadrul renumitului Carnaval Venetian, in perioada 18 - 28 februarie. Vernisajul va avea loc pe 18 februarie, in Aula Magna din Ateneo Veneto, in prezenta unor personalitati marcante din domeniul artei si culturii, din Romania si din Italia.

VENETIA IN STRAIE DE ZESTRE SI DE SARBATOARE

Colectia “Zestrea by Liliana Turoiu” este o prezenta romaneasca remarcabila la Carnavalul de la Venetia, cu atat mai mult cu cat printre partenerii evenimentului se numara si Castelul Bran si Primaria Venetia, iar spatiul care gazduieste expozitia este Ateneo Veneto, o celebra institutie italiana care promoveaza stiintele, literatura si artele inca din 1812, cand a fost infiintat; un forum unde, timp de doua secole, s-au dezbatut cruciale probleme civice, sociale si culturale ale Venetiei.  

Cladirea in sine are o istorie mult mai veche si ampla: initial sediu al Scuola Grande di San Fantin a Republicii Venetiene, a fost renovata in sec. al XVI-lea in stil baroc si manierist si imbogatita cu opere de arta de catre arhitecti, sculptori si pictori celebri. La ultimul etaj se afla o impresionanta biblioteca cu 40.000 volume, unele de o inestimabila valoare istorica si culturala, asa cum este, de altfel, si colectia de arta din cladire, cu lucrari ale marilor Tintoretto, Veronese ori Palma il Giovane.

Zestrea artistica a acestei somptuase cladiri este pusa in evidenta an de an de evenimentele culturale speciale gazduite de Ateneo Veneto: conferinte, expozitii, evenimente de top din domeniul teatrului si muzicii, ca si initiative sociale, ce contribuie, de exemplu, la educatia culturala a tinerilor si studentilor, prin cursurile de istorie, arta, cultura organizate aici.

PERIPLUL ZESTREI ROMANESTI - LA VENETIA SI PRIN LUME

Adevarat promotor al valorilor autentice romaneşti, culturale, etnografice si istorice, creatoarea Liliana Ţuroiu, artist plastic si Lector Universitar Doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitaţii Naţionale de Arte Bucureşti, a sprijinit constant cultura romaneasca in cei 20 de ani ai carierei sale, atat prin colectiile si expoziţiile sale de arta şi costum contemporan, cat şi prin numeroase conferinţe susţinute in cadrul unor prestigioase instituţii academice romanesti si internationale.

“Zestrea by Liliana Å¢uroiu” este mai mult decat o colecÅ£ie de veÅŸminte inspirate de straiele domnitelor de alta data si de iile pretioase: este un proiect cultural de promovare a identitaÅ£ii naÅ£ionale, cu un puternic caracter educaÅ£ional si intercultural, adresat celor preocupaÅ£i de tradiÅ£ie, valori autentice ÅŸi moda. Proiectul cuprinde atat colecÅ£ia vestimentara moderna, inspirata din costumul tradiÅ£ional romanesc, cat ÅŸi un album de arta ÅŸi costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.

Prin expozitia din februarie 2017 din Venetia, de la Ateneo Veneto, intr-un parteneriat cultural cu celebrul Carnaval Venetian, colectia „Zestrea” isi adauga inca un spatiu incarcat de istorie si cultura in palmaresul sau expozitional international:

- Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena (2015).
- Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Roma, la Accademia di Romania.
- Sala Wagram, Paris, Franta.
- Pavilionul National al Romaniei din Milano, in cadrul ExpoMilano (2015).
- Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta, Dusseldorf, Germania - in cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate in Romania, organizate de Institutul Cultural Roman si Asociaţia Culturala Romano-Germana Atheneum (sept. 2016).
- Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia - eveniment cultural organizat de Ambasada Romaniei in Portugalia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei – 1 decembrie 2016.
- Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman, Lisabona, Portugalia – expozitie organizata de Ziua Romaniei de catre Institutul Cultural Roman (decembrie 2016)

- Muzeul NaÅ£ional al Castelului PeleÅŸ– in Camera de Aur din Pelisor, unde este depusa inima Reginei Maria (2015).
- Castelul Bran– in Camera de Muzica a Reginei Maria (2015).
- Cetatea Fagarasului– in Sala Tronului (ianuarie-iulie 2016).
- Palatul Bragadiru – in cadrul Galei International Wine Contest Bucharest (iunie 2016).
- Palatul Cesianu-Racovita, in Galeria de Arta Artmark, Bucuresti, in cadrul Licitatiei de Valori Traditionale Romanesti (septembrie 2016).
- Castelul Bethlen-Haller, Jidvei (octombrie 2016).
- Ateneul Roman, Bucuresti (decembrie 2016).

Descopera toate informatiile despre proiectul “Zestrea” de pe lilianaturoiustudio.com,
zestrea-collection.com, precum ÅŸi de pe pagina facebook.com/Liliana Turoiu Studio - Official

KISSES!

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu