Tuberculoza, o boală veche dar foarte actuală. Ce trebuie să ştii despre ea pentru a nu-i deveni victimă


TBC


Înainte de toate, trebuie să ştii că, pe cât este de mortală, pe atât este de vindecabila. Are vreun sens? Pare un paradox. Da, tuberculoza ocupa un loc fruntaş în lume, ucide mai mult decât SIDA, decât zahărul de care ne este atât de frică, decât fast-food-ul, accidentele de maşină şi avioanele prăbuşite. Avem tendinţa să vedem pericole acolo unde există mai puţin şi să le ignorăm pe cele cu adevărat de temut. Poate şi pentru că TBC este o „boala tăcută”. Nu face tam-tam, nu este ambalata strălucitor, aşa încât să-ţi ia ochii de la distanţă, nu se vede şi nici nu se simte, decât atunci când deja s-a instalat. Iar atunci, odată ce şi-a cunoscut omul-gazda, se dezlănţuie nenorocirea.



Bacilul Koch este peste tot aproape şi poate infecta pe oricine. Se cuibăreşte în plămâni şi declanşează tuberculoza când sistemul imunitar este slăbit. Totul începe de la o bacterie microscopică, Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, după numele celui care l-a descoperit în urmă cu 136 de ani, se transmite pe cale aeriană. Un bolnav de tuberculoza pulmonara care nu a început încă tratamentul tuşeşte, strănuta şi aruncă bacilii în atmosferă, de unde persoanele sănătoase au toate şansele să îi inhaleze. De la momentul începerii tratamentului specific, el mai este contagios încă trei săptămâni. Cei mai expuşi la infecţia cu bacilul sunt membrii familiei bolnavului şi cei ai comunităţii în care trăieşte bolnavul cu TBC, dar experţii spun că aproape toţi oamenii au această bacterie în organism în stare latentă. Bacilul Koch se fixează de obicei în plămâni, dar persoana infectată nu se va îmbolnăvi de tuberculoza şi nici nu va transmite bacilul altor persoane. Sistemul imunitar al organismului blochează dezvoltarea bacteriilor, pe care le înveleşte în nişte formaţiuni mici, numite tuberculi.

Aceşti tuberculi, care au forma unor protuberanţe, sunt vizibili la o radiografie. Sub această formă, bacilii vor rămâne în permanenţă în plămâni în stare latentă. Medicii spun că pot trece luni sau chiar ani până când bacilul se reactivează, începe să se înmulţească şi produce tuberculoza propriu-zisă, ca o bombă cu efect întârziat. Intervalul dintre momentul infectării cu bacilul şi îmbolnăvirea propriu-zisă este imposibil de estimat. Iar motivul pentru care dispare bariera de apărare este unul singur: slăbirea sistemului imunitar.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ un sfert din populaţia lumii are o infecţie tuberculoasa latentă. Tuberculoză latentă nu este contagioasă, dar infecţia poate deveni o boală activă, în timp. Infecţia tuberculoasa activa te poate îmbolnăvi atât pe tine, cât şi pe alţii din jurul tău, iar ea poate fi răspândită prin strănut, tuse, vorbire, cântat, cu precădere în spaţiile închise şi aglomeraţii.

Principalul simptom – tusea


TBC


Tusea care persistă mai mult de trei săptămâni este un motiv serios de îngrijorare, oricând şi în orice împrejurare. Nu este nevoie să fie vorba despre tuberculoza, neapărat. O tuse care ne deranjează de mai bine de trei săptămâni nu trebuie sub nici o formă ignorată. Nu daţi vina pe îngheţata, pe băuturile reci sau pe curentul care trage. Mergeţi la medic urgent. Alte simptome care trebuie să vă sperie ar fi lipsa poftei de mâncare şi, implicit, pierderea de kilograme, stările febrile, uneori tusea cu expectoraţii cu sânge. Mulţi aşteaptă să dispară de la sine aceste simptome şi găsesc cele mai aberante scuze pentru a nu merge la medic, însă dacă toate aceste simptome anunţa o tuberculoză, iar respectivul pacient a luat contact cu alte persoane în acest timp în care este foarte contagios, situaţia se complică extrem de mult. Este foarte posibil ca el să-i fi afectat şi pe cei din jur, implicit persoanele dragi. La orice suspiciune, medicul de familie recomanda radiografia pulmonara care poate pune în evidenţă modificările date de tuberculoza, şi testul IDR. Trebuie să ştiţi că în ţara noastră, tratamentul pentru tuberculoza este gratuit. Fiind un tratament de lungă durată, costurile acestuia sunt foarte mari, dar sunt suportate în întregime de asigurările sociale de sănătate.

Ce este tuberculoza chimiorezistentă?

Dacă în cazul tuberculozei primare, tratamentul durează cel puţin şase luni, tuberculoza rezistenta la medicamente este foarte greu de tratat, durata terapiei ajungând la un an şi jumătate, doi ani şi implică şi costuri mult mai mari. Tuberculoză chimiorezistenţă apare de cele mai multe ori din cauza nerespectării tratamentului la prima îmbolnăvire. 2%-3% dintre cazurile de tuberculoza sunt rezistente la tratament şi şansele de supravieţuire ale bolnavului scad drastic. Însă, în cazul celor care respectă tratamentul cu sfinţenie, se înregistrează succese chiar şi când şansele date pacientului erau de doar 20-30%.

În cazul tuberculozei chimiorezistenţe, costurile tratamentului cresc de peste 50 de ori faţă de cele în cazul tuberculozei simple. Toate medicamentele de prima linie sunt produse în România, în timp ce medicamentele de linia a II-a, cu care se tratează tuberculoza chimiorezistenţă, sunt fabricate în străinătate şi au reacţii adverse foarte mari. Halucinaţii, stări de greaţă, depresie, anxietate, acestea sunt doar câteva dintre stările înfiorătoare prin care trec pacienţii care lupta cu tuberculoza multidrog-rezistent.

Metode de prevenire a TBC-ului

Persoanele care au fost diagnosticate cu o infecţie tuberculoasa activa ar trebui să evite aglomerările de oameni până când boala lor nu mai este contagioasă. Din păcate, nu toată lumea respecta acest lucru şi s-au identificat cazuri de învăţătoare care au continuat să meargă la şcoală, în colectivităţile de copii, de teamă să nu-şi piardă locul de muncă sau pentru că aveau nevoie de bani. Sau copii pe care părinţii nu i-au retras de la şcoală, din dorinţa de a nu pierde cursurile şi astfel boala s-a răspândit.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu o formă activa de tuberculoza pot să infecteze între 10 şi 15 oameni prin contactul apropiat, pe an, dacă nu îşi iau măsuri de precauţie (de exemplu, să poarte o mască chirurgicală, pentru a împiedica particulele de salivă să se răspândească în aer).

„Sistemul imunitar joacă un rol extrem în lupta cu tuberculoza. Însă, fie că ai sau nu o infecţie cu bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de TBC, întărirea sistemului imunitar este foarte importantă. De exemplu, persoanele cu tuberculoza latentă nu sunt contagioase şi nu prezintă simptome, deoarece sistemul lor imunitar le protejează şi le împiedica să se îmbolnăvească. Dar reţine că este posibil ca tuberculoza latentă să se dezvolte, în timp, şi să devină o formă activa de tuberculoza.

Cere sfatul medicului specialist şi respecta recomandările lui pentru a-ţi întări sistemul imunitar şi pentru a preveni o eventuală infecţie cu bacilii Koch. Majoritatea oamenilor cu această bacterie au un risc de până la 15% în decursul vieţii să se îmbolnăvească de TBC. Riscul poate fi şi mai mare dacă ai afecţiuni şi boli care îţi compromit sistemul imunitar, cum ar fi infecţia cu HIV”, avertizează dr. Răzvan Lungu, Medic Specialist Pneumologie.

Importanta vaccinului contra TBC

Majoritatea oamenilor care locuiesc în regiuni geografice cu risc crescut din întreaga lume sunt vaccinaţi contra tuberculozei încă de când sunt copii. Vaccinul este numit Bacillus Calmette-Guerin (abreviat BCG) şi protejează doar împotriva anumitor forme de TBC.  Specialiştii spun că vaccinul BCG poate să intervină în interpretarea testului cutanat la tuberculina, însă chiar şi aşa, el este un vaccin deosebit de important şi un număr mare de tari încă îl folosesc pentru a reduce infecţiile cu TBC în copilărie şi tuberculoza diseminata.

Noi medicamente şi noi tratamente sunt, în prezent, în curs de dezvoltare pentru a preveni tuberculoza latentă (inactivă) şi infecţia tuberculoasa activă, în special pentru că unii pacienţi dezvolta o infecţie tuberculoasa rezistenta la mai multe medicamente.

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu