București, 18 iunie 2025. Un studiu amplu realizat de Asociația Dieteticienilor din România cu sprijinul Nestlé România, ne oferă o radiografie fără precedent a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani din România, așa numita Generație Z. Una dintre constatările cele mai surprinzătoare este că aproape o treime din tinerii români sunt supraponderali sau obezi.
Susținerea acestui studiu face parte din eforturile Nestlé de a contribui
la promovarea unui stil de viață sănătos pe plan local, începând cu înțelegerea
nevoilor diferitelor generații.
„Avem în acest studiu o radiografie extrem de valoroasă a stilului de viață
și alimentație în rândul Generației Z, preponderent din mediul urban. Astfel de
studii, mai ales dacă sunt corelate și cu alte date statistice, pot ajuta la
evaluarea stării de sănătate a acestei categorii de vârstă la nivel național,
precum și la elaborarea de politici sociale, medicale și profesionale, pentru
că vorbim de o generație aflată la începutul carierei profesionale”, explică Nicoleta Tupiță, dietetician
autorizat și Manager Nutriție Nestlé Europa de Sud-Est
Studiul „Evaluarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare în rândul
tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani din România”, a fost realizat în
perioada 3 februarie – 11 mai 2025, pe un eșantion de 1205 participanți din
România, dintre care 47% femei și 53% bărbați, vârsta medie a grupului fiind un
pic peste 23 de ani.
„Generația Z nu este doar cea mai conectată generație, ci și una aflată la
răscruce între alegeri alimentare sănătoase și riscuri tot mai mari asociate
stilului de viață modern. Studiul nostru ne oferă o bază solidă pentru
dezvoltarea de măsuri preventive și intervenții adaptate realităților actuale
ale acestei generații, reflectând atât provocările, cât și oportunitățile care
definesc comportamentele lor nutriționale și cotidiene. Mai mult, tinerii
români manifestă un interes ridicat pentru alegeri informate evidențiat
printr-un procent de peste 85% dintre respondenți care citesc etichetele
produselor cel puțin ocazional. Este esențial să valorificăm acest interes
crescut al tinerilor, transformând aceste tendințe în pârghii concrete pentru
promovarea unui stil de viață sănătos”, spune Dr. Laura Gavrilaș, Nutriționist
– Dietetician autorizat, Lector universitar în cadrul Universității de Medicină
și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Studiul a relevat că majoritatea participanților (60.8%) au un Indice de Masă
Corporală (IMC) în intervalul normal, însă aproximativ 32,5% sunt
supraponderali sau obezi. Distribuția IMC-ului evidențiază diferențe
semnificative între sexe: 68% dintre femei se încadrează în categoria de
greutate normală, în timp ce 42% din bărbați sunt supraponderali sau au
diferite grade de obezitate.
„Îngrijorător este faptul că unul din trei tineri sunt supraponderali sau
prezintă obezitate, acest procent fiind mult mai ridicat în rândul bărbaților.
Printre factorii alimentari corelați cu un IMC crescut se numără consumul
frecvent de băuturi carbogazoase, mezeluri, carne roșie și dulciuri. În plus,
doar 46% din totalul respondenților își ating nivelul recomandat de activitate
fizică săptămânală”, explică Laura Gavrilaș.
Astfel, 9,4% din respondenți au spus că nu practică niciun fel de
activitate fizică, 44,5% au spus că practică o activitate fizică insuficientă,
adică sub 150 de minute de efort fizic moderat pe săptămână, iar 46,1% practică
un efort fizic adecvat, adică mai mult de 150 de minute pe săptămână.
Majoritatea covârșitoare a respondenților (95.1%) au declarat că urmează un
model alimentar omnivor, consumând alimente de toate tipurile, inclusiv carne,
lactate, ouă, fructe, legume și cereale. Modelele alimentare bazate predominant
pe plante au fost rare: 1.8% au raportat un model pescetarian, în timp ce 1.6%
au declarat că sunt vegani, 1.4% vegetarieni, și doar 0.1% urmează o dietă raw
vegană.
De asemenea, aproape 93% din respondenți consumă 2 sau 3 mese principale pe
zi. Femeile tind să urmeze mai strict structura clasică de 3 mese, în timp ce
bărbații declară mai frecvent consumul a 4 sau mai multe mese (5,78% față de
1,59%). Diferențele sunt semnificative statistic, sugerând posibile variații în
obiceiurile alimentare zilnice între sexe.
„Vom continua să explorăm obiceiurile de viață și alimentație ale tinerilor
pentru a ne putea da seama, cel puțin la nivel exploratoriu, cum trăiește,
muncește, se relaxează și doarme, și mai ales ce mănâncă Generația Z, cea pe
care ne bazăm acum atât de mult atunci când vorbim de viitorul României”, încheie Nicoleta Tupiță, dietetician
autorizat și Manager Nutriție Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu