S-a lansat volumul "Transhumanţa bârsană - capete de istorie - mocani în zodia Bărăganului - secolele XIV - XIX", de Răzvan Ciucă şi Ionela Bran

 


transhumanta barsana


Duminică, 19 septembrie, s-a lansat la Muzeul Țăranului Român volumul “Transhumanţa bârsană - capete de istorie - mocani în zodia Bărăganului - secolele XIV - XIX", de Răzvan Ciucă şi Ionela Bran. Volumul este scris într-un stil accesibil, nefiind adresat doar specialiștilor. Coperta cărţii este semnată de cunoscutul artist Ion Grigorescu, care valorifică una din secvenţele celebre ale transhumanţei române, păstrată într-un catalog tipărit la Viena.

Cartea se dorește a fi „o lucrare folositoare, de aducere aminte și prețuire a mocanilor din Țara Bârsei, lesne de citit și nelipsită de îndemnuri”. Autorii şi-au închipuit drumul oierilor care plecau cu turma de mioare din Bran spre Dunăre, în căutare de hrană. S-au reunit în această carte mărturii ale ciobanilor de demult, unele culese de la oieri în viaţă, altele păstrate în cărți aproape uitate azi, scrise de istorici importanți, precum Andrei Veress, Ştefan Meteş, C. Constantinescu-Mircești sau Tudor Mateescu.

Lucrarea reprezintă o privire proaspătă, originală și competentă asupra fenomenului transhumanței din Ţara Bârsei până în inima Bărăganului.

“Cartea de față este un remember, o adunare a cărților scrise în România  până acum vreo patruzeci și ceva de ani în urmă, despre oierii plecați din pridvorul casei, Țara Bârsei, spre pășunea dintâi, înspre Răsărit și până unde se vorbea românește. 

Este dedicată, în mod special, părinților noștri!” a precizat Răzvan Ciucă.

“Volumul cuprinde 30 de capete de istorie, determinante pentru coloana unui fenomen unicat în lume. 

Împărțită în 12 capitole, fiecare respectând un modul, o unitate de text - note - anexe documentare, care tratează  subiecte din viața transhumantă: vânzoleala oilor pe pășuni de sub zare de soare și zăpoare ucigașe, astfel încât lucrarea, în ansamblul ei, este alcătuită din povești de privit ninsori”, a adăugat Ionela Bran.

Răzvan Ciucă este profesor de istorie, muzeograf, etnolog și expert de patrimoniu. S-a remarcat prin activitatea sa de inițiere și coordonare a Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia. 

Ionela Bran este interpretă și culegătoare de folclor (director coordonator al Ansamblului Poarta Dorului), creatoare de artă tradițională și modernă, etnologă și doctorandă în etnologie.

 

 

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu