Recolamp, pentru ca trebuie sa reciclam!!!!


recolamp


Asociația Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România, marchează 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat.


Din 2007 și până în prezent, au fost gestionate peste 3.650 de tone deșeuri. Dacă toate acestea ar fi depozitate împreună, s-ar putea construi echivalentul a 10 blocuri de câte 4 etaje. Toate aceste echipamente nefuncționale, cele mai multe dintre ele cu conținut periculos de mercur, au fost colectate din întreaga țară și, ulterior, reciclate pentru a se asigura protejarea sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.

“Când Recolamp ÅŸi-a început activitatea, deÈ™eurile de lămpi È™i tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producătorii au obligaÈ›ia legală de a se asigura că acest lucru este evitat. Mai presus însă de Directive È™i legislaÈ›ii naÈ›ionale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociaÈ›iei în toate cele 18 organizaÈ›ii pe care le-au înfiinÈ›at la nivel european È™i care sunt reunite sub umbrela EucoLight. Alături de General Electric, Ledvance È™i Philips Lighting, reprezentăm alÈ›i 186 de producători români, în numele cărora ne-am angajat să îndeplinim anual È›inta de colectare. Pentru 2016, ea s-a tradus în 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzărilor din ultimii trei ani. Pentru 2017, avem de atins o valoare minimă de 45%, ceea ce înseamnă că anul acesta eforturile noastre trebuie să asigure corecta gestionare a peste 867 de tone echipamente de iluminat”, explică Directorul General Béla Kovács.

Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru 2014, la categoria echipamente de iluminat, România a atins o rată totală de colectare de 19%. Cu o cotă de piață de 36% din total volum echipamente de iluminat vândute, Asociația Recolamp a asigurat peste 40% din deșeurile reciclate la nivel național.

“Am investit aproximativ 13.500.000 de Euro în aceÈ™ti primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării È™i reciclării È™i pe care producătorii participanÈ›i Recolamp îl includ în preÈ›ul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat È™i administrăm o reÈ›ea naÈ›ională de colectare, care asigură lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deÈ™euri din întreaga È›ară, datorită celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicită ridicarea lămpilor È™i echipamentelor de iluminat arse È™i depozitate selectiv de către cele 12.200 de insituÈ›ii de stat È™i/sau private cu care avem protocoale de colaborare" a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al asociaÈ›iei.


recolamp


Orice generator de deșeuri din România poate solicita containere personalizate și poate beneficia de infrastructura de colectare pe care Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

“Le mulÈ›umim celor care sunt alături de noi - producători, autorități de mediu, parteneri de colectare È™i, mai ales, cetățenilor È™i angajaÈ›ilor companiilor cu care noi colaborăm È™i care au făcut efortul de a pune becul ars în cutia Recolamp contribuind astfel la misiunea noastră de a asigura reciclarea deÈ™eurilor. Da, sunt încă multe aspecte operaÈ›ionale È™i legislative de îmbunătățit. România este destul de departe de È›inta minimă de 45%, există riscul declanșării unei proceduri de infringement care s-ar traduce prin penalități mari ce vor trebui plătite tot de cetățeni. Dar, dincolo de aceste informaÈ›ii mai puÈ›in optimiste, la aniversarea Recolamp aÈ™ vrea să subliniez evoluÈ›ia È™i faptul că dacă în 2007 am pornit de la zero becuri sau tuburi colectate, zece ani mai târziu numărăm peste 15,5 milioane de bucăți de echipamente de iluminat reciclate”, a mai precizat Béla Kovács.

Chiar cred ca noi toti putem contribui la acest proces in care s-a lansat Recolamp si ca impreuna putem face diferenta! Si mai presus de toate stiu ca o facem pentru noi!

Voi ce spuneti? Va astept cu drag parerile!

KISSES!


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu