Dezechilibrele nutriționale semnificative la copiii din mediul urban și cel rural determină Nestlé și Fundația Tradiții Sănătoase să continue programul educațional “Traista cu sănătate”

 

nestleBucurești, 29 ianuarie 2024. Fundația Tradiții Sănătoase anunță reluarea înscrierilor în programul de formare complementar ”Traista cu Sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos”, parte din programul cu același nume lansat în 2012 și susținut de Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi. Succesul programului vorbește de la sine: numărul copiilor obezi din școlile participante din mediul urban a scăzut de la 11% în 2018 la sub 7% în 2021. 

Pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în rândul copiilor este nevoie de eforturile coordonate ale cadrelor didactice, părinților și specialiștilor din sănătate. Traista cu sănătate oferă posibilitatea formării cadrelor didactice în domeniul nutriției și stilului de viață echilibrat prin Cursul de formare ,,Traista Cu Sănătate – Educație Pentru Un Stil De Viață Sănătos’’ avizat de Ministerul Sănătății. Cadrele didactice se pot înscrie aici. 


Programul Traista cu sănătate, care anul acesta împlinește 12 ani de la lansare, este unicul program de prevenție a obezității care cuprinde următoarele: Disciplină opțională, Traista cu sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos, bazată pe un pachet educațional riguros științific; Curs de formare a cadrelor didactice pentru disciplina opțională avizat de Ministerul Educației (18-20 CPT) susținut de reputați specialiști; Consiliere nutrițională gratuită oferită copiilor și adolescenților cu obezitate de către specialiști în obezitate.


”Anul trecut, peste 10.000 de copii cu vârste de 5 până la 10 ani din 70 de școli din cinci județe au participat la activitățile educative din cadrul programului Traista cu Sănătate, inițiat la Iași, în 2012, de Fundația Tradiții Sănătoase. Disciplina opțională ”Traista cu sănătate - educație pentru un stil de viață sănătos” este propusă la nivel național pentru ciclul de învățământ preșcolar și școlar, programul este deschis oricărei școli sau grădinițe din România, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda această disciplină complementară a fost avizat de Ministerul Educației”, spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, inițiatorul proiectului „Traista cu sănătate”.


Rezultatele acestui program de nutriție pentru copii se bazează pe măsurători efectuate de personal medical angajat în învățământ, prezent în școlile participante. Astfel, o măsurătoare antropometrică (înălțime, masă corporală și circumferința abdominală) efectuată în 2022 pe un număr de 1.500 de copii cu vârste între 5 și 10 ani, participanți în programul ”Traista cu Sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos” relevă dezechilibre majore în statusul nutrițională al acestora. 


Surprinzător, doar 44% din copiii cu vârsta între 5 și 10 ani din mediul rural au o greutate adecvată pentru vârstă și înălțime, în timp ce în mediul urban, ei reprezintă aproape 60% din total. Aproape 33% din copiii din mediul rural sunt subponderali, respectiv 20% din cei din mediul urban. În contrapartidă, 8% din copiii din mediul rural sunt supraponderali și alți 15% sunt obezi. În mediul urban, situația este următoarea: aproape 14% sunt supraponderali și aproape 7% sunt obezi. 


”Obiectivul acestui opțional avizat de către minister și susținut prin intermediul inițiativei globale Nestlé for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sănătoase și prevenirea obezității și bolilor cronice, în contextul în care în România, ca și la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea publică. Suntem mândri să fim asociați cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.


Programul Traista cu sănătate a câștigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle for Cities, și este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în rețeaua internațională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de țări. În cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sănătate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenție a obezității la copii.


Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, prin inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids, s-a alăturat în 2019 proiectului Traista cu sănătate derulat de Fundația pentru Tradiții sănătoase, în calitate de partener principal, urmărind să susțină adoptarea la nivel național a unui stil de viață sănătos.


Traista cu sănătate este un proiect de alimentație sănătoasă pentru copii ce are ca misiune formarea la copii și tineri a unor obiceiuri sănătoase privind alimentația și stilul de viață, promovând tradițiile și cultura locală. Obiectivele Fundației pentru Tradiții sănătoase sunt să încurajeze adoptarea unei alimentații echilibrate, să promoveze activitatea fizică, să ofere servicii pentru a ajuta pacienții supraponderali să-și gestioneze greutatea, să sprijine și să promoveze acțiuni și proiecte de cercetare legate de sănătate, să cultive și să promoveze tradiții culturale care pot duce la formarea unor obiceiuri sănătoase.


Cum puteți afla toate detaliile privind proiectul de anul acesta?

1. Accesați linkul: https://traditii-sanatoase.ro/campania-2023-2024/

2. Creați-vă un cont pe pagina programului Traista cu sănătate (tutorial ”Cum îmi creez contul” aici)

3. Logați-vă și accesați ”Materiale campanie”.

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu