Ce vin alegem de Sarbatori!
Vin Sarbatorile, vin! Hmmm, dar sa fie un vin buuun, OK?!Euripide spune că „Acolo unde nu există vin, nu există dragoste”. În prag de sărbători fiind, românii ar spune, mai degrabă, că nu există masă de Crăciun, pe care să fie aşezate sarmale, cârnaţi, friptură de porc, cozonaci şi alte bunătăţi tradiţionale, dacă nu tronează la loc de cinste şi o sticlă cu vin. Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.


Toba, caltaboșul, sângeretele sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic. Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.
„Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din lume, iar bucatele tradiţionale de Crăciun au un farmec special în casa fiecărui român. Aşteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.
„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda Livia, un vin proaspăt, nematurat sau Epicentrum Muscat Ottonel și Aligote, vin proaspat si elegant, bogat in note florale. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, precum cele din gamele Tectonic (Șarba, Cabernet, Muscat Ottonel) şi Bacanta (Merlot, Fetească Neagră), vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine Livia Gîrboiu.

„La români se obişnuieşte ca înainte de masă, mai cu seamă la Sărbătorile de Iarnă, să se bea ca aperitiv o băutură spirtoasă, tradiţionala palinca în cele mai multe cazuri, însă aceasta este agresivă atât pentru bolta palatină, cât şi cu organele implicate în metabolizarea alcoolului. Recomand, mai degrabă ca, în așteptarea mesei, să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare - Cuartz Brut Roze și Cuartz Brut Alb”, susţine specialistul Livia Gîrboiu.

Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!

La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze

Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec

La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid

Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară

Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci

Temperatura optimă pentru vin

Un aspect important de care trebuie să ţinem cont la masa este temperatura vinului pe care îl servim, altfel vinul îşi pierde din arome. Aşadar, trebuie să ştim că:

- vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

- vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

- vinurile roşii se consumă la temperatura camere, adică 16 – 18° C

- vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

Asadar, voi ce vinuri preferati? Care este sortimentul care nu va lipseste de pe masa de Craciun? Sunt tare curioasa ce optiuni aveti! Eu cu siguranta incerc sa tin cont de recomandarile specialistilor, dar preferintele mele merg catre vinul dulce si cel spumant!

Va astept si pe voi cu pareri!

KISSES!CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu