Ce vin alegem de Sarbatori!




Vin Sarbatorile, vin! Hmmm, dar sa fie un vin buuun, OK?!



Euripide spune că „Acolo unde nu există vin, nu există dragoste”. ÃŽn prag de sărbători fiind, românii ar spune, mai degrabă, că nu există masă de Crăciun, pe care să fie aÅŸezate sarmale, cârnaÅ£i, friptură de porc, cozonaci ÅŸi alte bunătăţi tradiÅ£ionale, dacă nu tronează la loc de cinste ÅŸi o sticlă cu vin. RoÅŸu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. SpecialiÅŸtii susÅ£in, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor ÅŸi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenÅ£ie, în funcÅ£ie de ceea ce avem în farfurie.


Toba, caltaboșul, sângeretele sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic. Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.




„Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din lume, iar bucatele tradiÅ£ionale de Crăciun au un farmec special în casa fiecărui român. AÅŸteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboÅŸii, slănina, pomana porcului, È™oriciul sau cârnaÅ£ii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă ÅŸi săţioasă alături de care trebuie să aÅŸezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci ÅŸi să ajute la procesarea ÅŸi absorbÅ£ia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.




„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uÅŸoare, gătite la aburi ÅŸi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uÅŸor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aÅŸ putea recomanda Livia, un vin proaspăt, nematurat sau Epicentrum Muscat Ottonel È™i Aligote, vin proaspat si elegant, bogat in note florale. ÃŽn schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, precum cele din gamele Tectonic (Șarba, Cabernet, Muscat Ottonel) ÅŸi Bacanta (Merlot, Fetească Neagră), vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate ÅŸi maturate”, susÅ£ine Livia Gîrboiu.

„La români se obiÅŸnuieÅŸte ca înainte de masă, mai cu seamă la Sărbătorile de Iarnă, să se bea ca aperitiv o băutură spirtoasă, tradiÅ£ionala palinca în cele mai multe cazuri, însă aceasta este agresivă atât pentru bolta palatină, cât ÅŸi cu organele implicate în metabolizarea alcoolului. Recomand, mai degrabă ca, în aÈ™teptarea mesei, să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare - Cuartz Brut Roze È™i Cuartz Brut Alb”, susÅ£ine specialistul Livia Gîrboiu.





Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!

La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze

Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec

La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid

Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară

Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci





Temperatura optimă pentru vin

Un aspect important de care trebuie să ţinem cont la masa este temperatura vinului pe care îl servim, altfel vinul îşi pierde din arome. Aşadar, trebuie să ştim că:

- vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

- vinurile roze ÅŸi roÅŸii mai uÅŸoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

- vinurile roÅŸii se consumă la temperatura camere, adică 16 – 18° C

- vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

Asadar, voi ce vinuri preferati? Care este sortimentul care nu va lipseste de pe masa de Craciun? Sunt tare curioasa ce optiuni aveti! Eu cu siguranta incerc sa tin cont de recomandarile specialistilor, dar preferintele mele merg catre vinul dulce si cel spumant!

Va astept si pe voi cu pareri!

KISSES!



CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu