Zestrea by Liliana Turoiu, la Ateneul Roman




Dragile mele, astazi am bucuria sa va aduc o veste deosebita!



Ateneul Roman va gazdui pe 22 decembrie expozitia de costum si fotografie “Zestrea by Liliana Turoiu”. Colectia semnata de Liliana Turoiu, sustinatoare a valorilor autentice romaneÅŸti etnografice, istorice si culturale, isi adauga, astfel, in impresionantul sau palmares expozitional inca un spatiu de prestigiu, cultural, arhitectonic si istoric, emblematic pentru Romania.

„Zestrea by Liliana Turoiu” este un proiect cultural de promovare a identitatii nationale, cu un puternic caracter educational, intercultural ÅŸi care se adreseaza tuturor celor preocupati de traditie, cultura ÅŸi moda. In 2016, colectia "Zestrea" ÅŸi albumul de arta ÅŸi costum cu acelasi nume au fost expuse in 8 capitale europene.




Vernisajul de la Bucuresti va avea loc pe 22 decembrie in Foaierul Ateneului Roman si va fi deschis de domnul Andrei Dimitriu, in calitatea sa de Director General al Filarmonicii “George Enescu” - gazda a evenimentului - si de domnul Radu Boroianu, Presedinte al Institutului Cultural Roman.  Profesorul Cristian-Robert Velescu, cel ce semneaza prefata albumului de arta si costum "Zestrea", Presedinte al Senatului Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, va sustine la vernisaj o alocutiune.

In aceeasi seara, Orchestra Simfonica si Corul Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, vor sustine pe Scena Ateneului Roman Concertul exceptional de Craciun. Cele 56 de artiste ce vor urca pe scena cu aceasta ocazie vor purta in premiera absoluta, tinute semnate de designerul Liliana Turoiu.




"ZESTREA", IN SEARA COLINDELOR, LA ATENEUL ROMAN

Liliana Turoiu este lector universitar doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitatii de Arte Bucuresti, un artist recunoscut in tara si in strainatate, cu un palmares expozitional impresionant, un adevarat promotor si sustinator al valorilor autentice romanesti.

“Sunt deosebit de onorata ca expozitia „Zestrea” ajunge la Ateneul Roman chiar in seara mult asteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii “George Enescu”. Dupa cele 22 de vernisaje din 8 tari europene, expozitia de la Bucuresti este o incununare fireasca a palmaresului expozitional international al acestui proiect.  Cea mai recenta colectie a mea, intitulata "Zestrea", se indreapta cu reverenta catre trecut, dar si cu multa forta catre viitor, in dorinta mea declarata de a redescoperi si potenta valori autentice romanesti. Am vrut sa descriu in acest proiect "femeia de acum", cu stilul de viata, silueta, dar si cu aspiratiile, dorintele, visurile sale. Am dorit sa  aduc, in egala masura, un omagiu „femeii creatoare de zestre”, acelei  femei "de atunci", pe care o consider o fiinta extraordinara ce a reusit sa transpuna o intreaga istorie romaneasca intr-un vesmant”, declara creatoarea Liliana Turoiu.




In colectia „Zestrea”, piesele vestimentare traditionale romanesti sunt surse de inspiratie pentru broderii moderne, utilizate in creatii vestimentare contemporane, imbinand maiestria materialelor pretioase, precum dantela, catifea ÅŸi matase metalizata cu cea a broderiilor elaborate, de inspiratie romaneasca.
Evenimentul cultural „Zestrea”, dincolo de o laudabila performanta creativa, este un manifest al feminitatii, o invitatie pentru femeia moderna care incearca sa se redefineasca, iesind din tipologiile actuale, uneori simplificate si limitative. In lipsa unui model arhetipal al feminitatii contemporane, intoarcerea la stilul si reperele artistice ale Reginei Maria si reinterpretarea acestora in cheie moderna este unul din cele mai valoroase intelesuri ale colectiei.




Invitatii evenimentului de la Ateneul Roman - oficialitati, personalitati din lumea culturii si artelor, parteneri, iubitori ai modei, muzicii si traditiilor romanesti - vor admira in seara expozitiei tinutele colectiei “Zestrea”, fotografiile albumului de arta realizat la Castelul Bran si impresionantele bijuterii “Dacika”, create de Casa de Bijuterii Micri pornind de la stravechi simboluri geto-dace.

“ZESTREA” CU UN PALMARES EXPOZITIONAL IMPRESIONANT

Colectia “Zestrea by Liliana Turoiu” a fost expusa si admirata in locuri de prestigiu, incarcate de istorie si simboluri, atat in Romania, cat si peste granitele tarii:

Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena;

Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Roma - Accademia di Romania;

Sala Wagram, Paris, Franta;

Pavilionul National al Romaniei din Milano - Expozitia universala ExpoMilano 2016;

Castelul Bran;

Muzeul National Peles - Castelul Regal Pelisor;

Cetatea Fagarasului – Sala Tronului;

Palatul Bragadiru – in cadrul Galei International Wine Contest Bucharest;

Palatul Cesianu-Racovita - Galeria de Arta Artmark, Bucuresti;

Castelul Bethlen-Haller, Jidvei;

Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta, Dusseldorf, Germania - in cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate in Romania;

Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia - eveniment organizat de Ambasada Romaniei in Portugalia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei;

Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman, Lisabona, Portugalia.

Spuneti si voi daca nu merita sa vezi colectia Lilianei Turoiu! Eu una de abia astept!

KISSES!





CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu