Este necesară igiena intimă absolut întotdeauna după un raport sexual? De ce, cum și cu ce facem asta?

 

eva intima


Ce înseamnă o igienă intimă adecvată după actul sexual? Și mai ales, de ce este bine să știi ce produse să folosești și cum să ai grijă de tine? Igiena intimă adecvată ne ajută, în primul rând, să ne simțim mai bine. Această explicație ar fi suficientă pentru a ne determina pe fiecare dintre noi să respectăm câteva reguli simple. În plus, putem adăuga prevenirea unor mici tulburări care ar putea afecta sistemele genitale și reproductive și faptul că ajută și îmbunătățește viața cuplului.


Deci, ce avem de făcut?

       Sfatul experților este foarte simplu și toată lumea îl poate urma fără probleme. Cel mai important concept pe care toată lumea ar trebui să-l înțeleagă este că atunci când ne referim la o igienă intimă adecvată nu vorbim doar despre metode de spălare și curățare. Mai degrabă, se face referire la toate acele comportamente utile pentru a preveni apariția tulburărilor genitale. Acestea pot include, de exemplu: iritație, inflamație, vulvovaginită și cistită. Înainte și după actul sexual este bine să ai grijă de corpul tău și să te speli corespunzător, dar pentru o viață de cuplu sănătoasă trebuie să iei și alte mici măsuri de precauție.

„Trebuie să știm că la fiecare contact sexual se creează premisele contactării și propagării unei posibile infecții genitale și/sau de tract urinar (ca urmare a factorilor locali în principal, surselor externe, tipului de contact, lubrifianților, sănătății partenerului, etc).  Astfel, cred că nu e cazul să folosim cuvântul „absolut”, însă da, este bine să se facă o igienă intimă după contactul sexual. Asta nu înseamnă că imediat după terminarea contactului sexual, să fugim direct la baie pentru igiena intimă aferentă. Fiecare are ritmul lui, însă important este ca aceasta să fie făcută totuși (unele persoane o fac după câteva minute, alții după o oră sau a doua zi – depinde de preferințe, de riscul de infecție, dar și tipul de contact sexual avut).”, explică medicul ginecolog Bogdan Ciornei.


eva intima


Totuși, este bine de știut că întârziind mai mult igiena intimă post contact, crește riscul de infecție pentru anumite persoane. De asemenea, „să nu uităm că lichidul seminal poate să aibă un pH diferit de cel vaginal și astfel să ducă la modificarea locală a acestuia; adică poate modifica temporar mirosul vaginal. La fel, majoritatea lubrifianților sau a prezervativelor pot conține chimicale (ce pot fi iritante sau alergice) ducând, de asemenea, la o schimbare temporară de miros.”, punctează medicul.

Pe scurt, există o serie de sfaturi și recomandări utile privind igiena înainte, în timpul și după actul sexual, pe care medicul ginecolog Bogdan Ciornei a ținut să le puncteze:

• Prima recomandare constă în spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru a evita transmiterea microbilor în alte părți ale corpului; apoi se va curăța și zona genitală cu apă, fără săpun (hipoalergenic, sau cu parfum/aromă intensă) sau geluri cu parfum intens (să nu uitam: vaginul se „curăță” singur). Recomandarea noastră merge către gelurile de curățare EVA INTIMA, care oferă o curățare delicată fără să usuce, dar totodată oferă o senzație de confort și prospețime.


eva intima


• Nu uita! Pentru un act sexual mai sigur, atunci când se folosesc prezervative, alege și lubrifianți pe bază de apă. Te întrebi care e cea mai bună opțiune? Vagil de la Eva Intima este un gel lubrifiant pe bază de apă, special conceput pentru a facilita actul sexual, în cazul unei lubrifieri insuficiente. Este sigur de utilizat și complet compatibil cu prezervativele și unde mai pui că nici nu afectează motilitatea spermatozoizilor pentru cuplurile care vor să conceapă un copil.

• Se poate pregăti în avans o așa numită „trusa de igienă” personală: prosoape curate, huse de pat, șervețele fără parfum (eventual din cele folosite pentru bebeluși), săpun simplu (hipoalergenic / fără parfum, alcool), haine curate de bumbac, deodorant corp, etc.

• S-a constatat că folosirea probioticelor cum ar fi Biolact ovule după contactul sexual poate scădea riscul infecțiilor vaginale (cum este vaginoza bacteriană). 

Tu ce rutină de igienă pui în practică?

Produsele din gama EVA INTIMA sunt disponibile online și în farmacii – atât lanțuri naționale, cât și regionale și independente (Farmaciile Tei & Bebetei, Dr. Max, Help Net, Remedium, Mattca, Morpheus, Nordpharm, Salofarm sau pe platformele e-commerce, precum eMag.ro), iar prețurile lor variază în funcție de complexitatea gamei. Întreabă și tu medicul sau farmacistul despre produsele EVA INTIMA® BIOLACT și optează pentru cele care ți se potrivesc.

Eva Intima are grijă ca tu să ai grijă de tine!



CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu