Alimente de care sa ne ferim atunci cand tinem post. Afla care sunt acestea de la nutritionistul Serban Damian

 


Serban Damian



Postul Pastelui reprezinta una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul liturgic ortodox.  Este o perioada de pregatire spirituala si purificare inainte de sarbatoarea Invierii Domnului. Postul Pastelui incepe in fiecare an in ziua de luni, dureaza 40 de zile si nu inseamna doar abstinenta alimentara, ci si o pregatire spirituala intensa. 


Pe durata Postului este interzis consumul de alimente de origine animala, cum ar fi carne, oua si produse lactate. Miercurea si vinerea sunt zile de post mai stricte, cand se evita si uleiurile. In postul Pastelui se recomanda consumul de legume si fructe proaspete, bogate in fibre si nutrienti. In ultimii ani, practicile alimentare asociate acestui post in credinta ortodoxa, s-au schimbat, pe masura aparitiei pe piata a diverselor produse de post pe a caror eticheta se regasesc extrem de multe ingrediente nesanatoase. Pe langa riscul acumularii kilogramelor in plus, acest tip de produse au o valoare nutritiva redusa pentru organism.

Iata care sunt sfaturile nutritionistului Serban Damian privind alimentele de evitat si alternativele recomandate in timpul postului.

“Postul Pastelui reprezinta pentru multi un moment de purificare a trupului si sufletului. In aceasta perioada, alegerea alimentelor potrivite devine esentiala pentru mentinerea sanatatii si a echilibrului nutritional. Postul Pastelui poate fi o oportunitate de a adopta un stil de viata mai sanatos. Este esential ca in timpul postului, sa alegem alimente potrivite nu doar pentru respectarea traditiei, ci si pentru mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Din pacate exista extrem de multe produse “de post” care pe langa faptul care au un aport caloric semnificativ, nici nu vin cu beneficii nutritionale demne de luat in seama. Vorbim aici de: produse de patiserie, conserve, produse de panificatie din faina rafinata, produse vegetale excesiv procesate, etc. Este normal ca atunci cand vorbim despre mancare si mai ales despre mancarea de post unde optiunile sunt mai limitate, sa ne fie greu sa facem alegerile alimentare corecte. Este si un motiv in plus pentru care pe platforma mea online cu cursuri de nutritie, am dedicat un curs special acestui subiect, astfel incat cei care tin post si nu numai, sa poata afla cum sa faca alegeri mai bune pentru alimentatia zilnica. Este un curs pe cat de simplu, pe atat de complex, deoarece sunt recomandari practice pentru viata de zi cu zi, nu doar teorie, recomandari, menite sa va faca sa intelegeti cum sa va hraniti in concordanta cu nevoile corpului si cu modul sau de functionare. Veti aprofunda si deprinde bazele unei alimentatii corecte, sub forma unor principii pe care le puteti aplica imediat. Cursurile contin exemple si recomandari pentru situatii concrete, in cazul de fata pentru postul alimentar.”



Alimente de evitat in postul Pastelui

Produsele fainoase rafinate (paine, covrigi si alte produse de panificatie): “Produsele bogate in faina alba au un impact brutal asupra nivelului glicemiei si pot duce la cresterea in greutate. Alege-ti variantele mai sanatoase din faina integrala sau alternative fara gluten, precum faina de cocos.

In timpul postului este important sa avem in vedere nu doar abtinerea de la carne, oua si produse lactate, ci si sa acordam atentie calitatii si compozitiei alimentelor pe care le consumam. Sunt de evitat, produsele de panificatie din faina alba, rafinata, cum ar fi covrigii sau orice produse de patiserie. Pe langa aportul caloric semnificativ, contin si o cantitate mare de grasimi”

Conserve cu aditivi: “In timpul postului, trebuie sa fim atenti la etichetele produselor. Evitati produsele care contin aditivi artificiali, precum coloranti si indulcitori artificiali. Unele conservele pot avea un continut mare de aditivi si conservanti. Optati pentru variantele proaspete sau pentru cele conservate in mod natural, fara aditivi.”

Produse vegetale procesate (semipreparate vegane): “Mancarea gata preparata din categoria vegetala poate contine adesea ingrediente nesanatoase, pe langa aditivi sau adaos de zahar si alte ingrediente modificate genetic. Acestea sunt alegeri la indemana, pentru ca se pregatesc usor si se consuma imediat, fara prea multa bataie de cap. Totusi, unele dintre ele pot sa contina cantitati mari de grasimi, diversi aditivi si conservanti, de aceea este bine sa verificam intotdeauna eticheta lor. Vorbim aici despre supe si mancaruri gatite ambalate, gata de consum, snitele, burgeri si chiftele vegetale, pateuri, mixuri de salate ambalate.

Optati pentru legume si fructe proaspete sau congelate (care pastreaza mai bine nutrientii), precum si leguminoase. Primavara este sezonul perfect cand ne putem bucura de tot ce inseamna legume verzi pline de vitamine, minerale si fibre, de la urzici, leurda, untisor, loboda, stevie, salata verde, pana la ceapa verde, usturoi verde si ridichii. Daca sunteti iubitori de cafea cu lapte, va puteti prepara acasa lapte vegetal, fie ca vorbim de lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de soia sau lapte de ovaz.“

Margarina si grasimile trans: “Evitati grasimile trans prezente in unele tipuri de margarina si semipreparate sau in produsele prajite. Folositi uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de masline extra virgin, uleiul de cocos si uleiul de avocado atat pentru gatit, cat si pentru a adauga o aroma aparte preparatelor.”

Dulciurile vegane: “Chiar daca par alegeri potrivite pentru perioada de post, dulciurile aduc o multime de calorii provenind din zaharuri simple, asa ca trebuie sa le limitam. Halvaua, ciocolata vegana si alte dulciuri doar din ingrediente vegetale sunt la fel de concentrate din punct de vedere caloric ca si cele obisnuite”

Alternative sanatoase recomandate de medical nutritionist, Serban Damian

“Postul nu trebuie privit cu reticenta, dimpotriva. Facand alegerile alimentare corecte si asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie in aceasta perioada speciala, nu doar ca va puteti mentine numarul de kilograme, dar este o perioada foarte buna in care puteti scapa de cateva kilograme in plus. Consumati legume si fructe de sezon pentru a va asigura un aport optim de nutrienti, fibre, vitamine si minerale esentiale. Fasolea, lintea, nautul si mazarea sunt surse excelente de proteine vegetale si fibre. Acestea va vor asigura o stare de satietate pe o perioada mai lunga si mentinerea echilibrului nutritional. Bogate in acizi grasi omega-3, proteine si fibre, nucile si semintele sunt o gustare sanatoasa care pot tine foamea la distanta. Pentru energie si o sursa excelenta de fibre, optati pentru orez brun, quinoa, hrisca sau ovaz. In zilele in care aveti voie sa consumati produse lactate, optati pentru cele sanatoase, precum iaurtul grecesc, care este bogat in proteine si probiotice. Adaugati aroma si savoare preparatelor cu ajutorul condimentelor si ierburilor. Acestea pot face mancarea mai gustoasa fara a adauga calorii suplimentare. Si nu uitati, hidratarea este cheia succesului in orice regim alimentar. Consumati suficienta apa pe parcursul zilei pentru a mentine organismul bine hidratat.”, recomanda nutritionistul.

Dr. Serban Damian, medic nutritionist a lansat la inceputul acestui an, in premiera nationala o platforma de cursuri online care vizeaza educatia nutritionala, dedicata publicului larg. 

Platforma de cursuri online este dedicata tuturor persoanelor care vor sa faca alegeri mai bune pentru alimentatia zilnica. Seria de cursuri practice structurata usor si simplu ofera posibilitatea aprofundarii si deprinderii bazei unei alimentatii corecte, sub forma unor principii ce se pot aplica imediat. Cursurile contin exemple si recomandari pentru situatii concrete, pasi simpli care pot ajuta la imbunatatirea tiparelor alimentare si a starii de bine.

Postul este o oportunitate ideala de a experimenta ingrediente proaspete si de a dezvolta obiceiuri alimentare mai sanatoase. Inlocuind alimentele procesate si bogate in calorii cu optiuni sanatoase si echilibrate, veti putea trece mai usor prin perioada postului. Alegerea atenta a alimentelor in timpul postului nu doar ca sustine practicile spirituale, ci contribuie si la mentinerea unei diete echilibrate si sanatoase.

Despre Centrul Medical Superfit

O echipa de specialisti cu pregatire solida in domeniu, ani de experienta si multa pasiune pentru ceea ce fac si care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent ca vrea sa slabeasca, sa devina mai sanatos sau sa se antreneze mai eficient. In cadrul centrului poti face investigatii medicale si sportive precise, pe baza carora se pot construi ulterior programe adecvate fiecarei persoane, cu sanse mai mari de reusita. Pentru sportivii amatori si profesionisti, specialistii pregatesc cele mai bune programe de nutritie, antrenament si refacere, astfel incat sa poata performa la capacitate maxima.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii in materie de testari fizice, antrenament si recuperare, unele dintre ele unice in Romania. Centrul dispune de echipamente moderne si metode specializate de abordare, pentru un organism in forma si pentru performanta in sport. Tot in cadrul Centrului Medical Superfit  ai la dispozitie inclusiv servicii de consiliere psihologica, pentru a-ti lucra nu doar corpul, ci si mentalul, cand vine vorba de motivare in sport, mancat echilibrat sau alte aspecte ce tin de starea de bine.

Daca sanatatea, echilibrul, recuperarea medicala ori performanta sportiva se numara printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ti trebuie ca sa le atingi. 

Descopera programele si tehnologiile inovative pentru sanatate si echipa de specialisti, pe: https://www.superfit.ro/

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu