Scapă de tensiunile musculare cu ajutorul electroterapiei

 




În lumea sportului, scopul principal al fiecărui sportiv este de a atinge performanțe fizice de vârf, dar de-a lungul drumului spre succes există adesea obstacole neprevăzute, numite leziuni, care pot întrerupe brusc calea.


       De menționat, totodată, faptul că leziunile sportive nu sunt doar dureroase, dar pot avea și un impact devastator asupra carierei unui sportiv. De la întinderi musculare la oase rupte, poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca organismul să se poată recupera. Din cap până în picioare, nicio zonă nu este imună la răniri atunci când vine vorba despre desfășurarea unei activități fizice intense, fie că este vorba despre practicarea unui sport sau nu. Printre cele mai frecvente se numără lacrimile musculare (cunoscute și sub numele de rupturi musculare), entorsele articulare și fracturile osoase.

       În ciuda diferitelor forme pe care le pot lua, toate leziunile împărtășesc o caracteristică comună: pot avea un impact semnificativ asupra performanței sportive și a calității vieții sportivului, dar și a persoanei cu o activitate fizică intensă.

Electroterapia – o metodă eficientă de prevenție și tratare

       Pornind de la cele amintite mai sus, în cazul sportivilor, aceștia știu cât de important este să se recupereze eficient după un antrenament sau după o competiție pentru a obține performanțe optime. În aceste cazuri, electroterapia poate fi o soluție eficientă pentru a accelera recuperarea și pentru a îmbunătăți performanța. De la recuperarea după leziuni sportive până la gestionarea durerii cronice, electroterapia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, în toate situațiile în care este recomandată.

Cum funcționează electroterapia și pentru ce se utilizează?

       Utilizarea electroterapiei în recuperarea mușchiului care și-a pierdut puterea sau în ameliorarea durerilor musculare sau articulare este acum practicată pe scară largă.




       Electroterapia constă în utilizarea dispozitivelor electromedicale, dispozitive care funcționează cu curenți electrici alternativi sau direcți, capabili să stimuleze mușchiul prin intermediul electrozilor. Electrozii, plasați de medic sau fizioterapeut pe mușchiul care trebuie tratat, trimit impulsuri electrice cu o anumită frecvență și putere, capabile să stimuleze un efect diferit din când în când, în funcție de problema musculară care trebuie abordată.”, ne informează dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

       Cele mai comune trei forme de electroterapie utilizate sunt TENS, iontoforeza și diadinamica. Fiecare dintre aceste forme de terapie are o abordare diferită și poate fi utilizată eficient în funcție de obiectivul sportivului.

·       TENS (Transcutanatous Electrical Nerve Stimulation) este o formă de electroterapie

care utilizează un dispozitiv ce trimite impulsuri electrice prin piele pentru a stimula nervii și a reduce durerea. TENS poate fi utilizată pentru ameliorarea durerii musculare și reducerea inflamației după un antrenament sau o competiție. De asemenea, după o muncă fizică foarte solicitantă.

·       Iontoforeza, pe de altă parte, utilizează un curent electric de joasă intensitate pentru a introduce medicamente antiinflamatoare direct în piele și țesuturile subiacente. Acest lucru poate fi util pentru recuperarea leziunilor musculare, tendoane sau articulare, ameliorând durerea și umflăturile din jurul articulațiilor.

·       În cele din urmă, diadinamica este o formă de electroterapie care utilizează curenți de joasă frecvență pentru a stimula țesuturile și a crește fluxul sanguin. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii și la accelerarea recuperării după o activitate sportivă/fizică intensă.

Ce efecte biologice are electroterapia?

       Electroterapia poate duce la o stare de bine într-un mod complet natural, exploatând efectele biologice ale curentului electric și trecerea acestuia în mușchi. De altfel, electroterapia îndeplinește în esență trei funcții:

·       relaxează mușchii contractați și ameliorează durerea (efect analgezic);

·       introduce (prin piele) medicamente în zona durerii care trebuie tratată (iontoforeză);

·       întărește mușchiul atrofiat sau întărește mușchiul deja activ pentru a-i crește performanța și volumul (efect excitomotor).

Oricine poate fi supus acestei terapii? Există contraindicații ale electroterapiei?

       Electroterapia, așa cum am văzut, se bazează pe principiul curentului electric, declinat în funcție de diferite metode și trebuie să se adapteze scopului său de utilizare. Tocmai ca urmare a utilizării impulsurilor electrice, pentru unii oameni nu este posibilă efectuarea unei electroterapii comune de stimulare sau a electroterapiei analgezice. Pacienții cu stimulatoare cardiace, un dispozitiv care utilizează același principiu ca și curentul pentru reglarea bătăilor inimii, și persoanele care suferă de epilepsie nu pot urma această terapie. De asemenea, electroterapia nu poate fi utilizată la femeile gravide, nici măcar în scopuri estetice. Totodată, trebuie evitată electroterapia pentru pacienții cu microcirculație afectată cu flebită și tromboflebită, pentru cei cu tumori și în cazul persoanelor cu boli de inimă.”, adaugă medicul specialist.

       În cele din urmă, electroterapia trebuie întotdeauna prescrisă de un medic specialist sau fizioterapeut. Electrostimulatorii nu trebuie utilizați niciodată singuri, fără a investiga cauza exactă a durerii și fără a obține un diagnostic preventiv adecvat.

 

Condiția ta de sănătate necesită un tratament constând în electoterapie, dar nu știi ce trebuie să faci? Te așteptăm la Băile Herculane! Un medic specialist îți va evalua mai întâi starea de sănătate și îți va recomanda cel mai bun tratament adaptat nevoilor tale.

Rezervă-ți vacanța ta cu terapii balneo pe https://www.afroditaresort.ro/oferte/sanitatem/

https://www.dianaresort.ro/ 


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu