Secretul transformarii vietii prin respiratie

 

vadim turcanu



Respiratia corecta are numeroase beneficii pentru sanatate. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea functiei pulmonare si intarirea sistemului imunitar. Un studiu publicat in „Journal of Psychosomatic Research” a aratat ca practicile de respiratie profunda pot reduce semnificativ simptomele de anxietate si depresie.

 

Vadim Turcanu, Trainer certificat in Respiratie si Meditatie, Cercul Masculin si Comunicare in Relatii, autor, antreprenor si Co-fondator al procesului UncageX, explica pe larg ce este respiratia, cate tehnici exista si cum putem face din respiratie un aspect esential pentru o viata echilibrata si sanatoasa.

 

Rational, majoritatea dintre noi ne dorim cate ceva mai bun sau ce nu avem la moment - mai multi bani, o masina noua, un dispozitiv electronic modern, o vacanta. Totusi, in esenta, dorintele noastre sunt similare: ne dorim sa fim sanatosi, sa avem grija de cei dragi si sa traim in pace. Pe langa acestea, exista dorintele sufletului esentiale - satisfactie, conexiune, realizare si libertate (SCRL). Cand una dintre aceste dorinte esentiale lipseste, ne simtim goi si pustii pe interior, indiferent de bogatiile materiale. Asa suntem construiti. Am fost si eu acolo - aveam o pozitie de succes de invidiat, dar ma simteam pierdut si nefericit pe interior. Ce am constientizat, si am vazut acest lucru la sute de clienti, este ca pentru a obtine aceste dorinte, avem nevoie de doua lucruri: claritate mentala si echilibru emotional. Respiratia este una dintre abilitatile si uneltele care pot ajuta la atingerea ambelor.”

 

De ce Respiratia?

 

Majoritatea bolilor sunt cauzate de dezechilibre in sistemul nervos sau de instabilitatea mentala si emotionala. Echilibrul psiho-emotional este esential pentru sanatatea fizica, influentand direct sistemele cardiovascular, respirator, digestiv si imunitar.

 

Multe despartiri, certuri si violenta domestica au la baza impulsivitatea si incapacitatea de a controla sinele interior. Chiar daca stii cum sa comunici eficient, atunci cand esti declansat emotional, pierzi accesul la aceste cunostinte deoarece creierul reptilian (amigdala), care raspunde de procesele vitale, intra in stare de alerta si inhiba neocortexul (abilitatea de a gandi rational), prioritizand apararea si supravietuirea. Multe pierderi materiale vin din investitii impulsive si conflicte profesionale. Toate acestea sunt surse ale dezechilibrului interior. Unde nu exista relatii armonioase si sanatate, nu exista realizare, pasiune, conexiune sau libertate. Sunt ferm convins ca respiratia este una dintre cele mai puternice unelte pentru a impacta pozitiv viata intr-un mod eficient. Pe langa beneficiile cunoscute, respiratia este ca o cutie de viteze a organismului. Cu ajutorul ei, poti calma sau energiza organismul. In culturile de est, am invatat in cadrul formarii mele ca trainer in Respiratie Holosomatic Breath ca felul in care respiram reflecta cum gandim, traim si actionam. Am observat acest lucru de-a lungul anilor, lucrand cu sute de oameni.”

 

Exemple practice

 

Nu vreau sa vorbesc despre cazuri simple de reglare psiho-emotionala prin tehnici de respiratie, caci sunt mii, dar iti voi oferi doua exemple pentru a intelege impactul real. Eu, fiind o persoana foarte impulsiva si agitata emotional in trecut, mi-am gasit echilibrul. In luna ianuarie a acestui an, parintii mei, mama de 72 ani si tata de 73 ani, au venit in vizita la noi in Tenerife. Mama, avand diabet de multi ani si tensiune arteriala, in doar doua saptamani, practicand o tehnica simpla de respiratie de doua ori pe zi, a uitat de pastile. Nivelul de zahar s-a reglat si tensiunea sangelui era normala. Un alt exemplu este Cristina (nume schimbat), care a intrat in programul nostru cu atacuri de panica acute. Nu putea iesi din casa fara a fi insotita si ametea in locuri publice. Dupa trei ani de incercari diverse, a venit la noi cu scopul de a depasi frica de moarte. Pe langa pasii specifici din program, a introdus practicile de respiratie pe care le recomandam fiecarui participant. Acum, Cristina este stabila si independenta.”

 

Tehnici de Respiratie

 

1.     Respira corect pentru a regla organismul:

 

Calmare: Inspira scurt si profund, expira cat de lent posibil.

Energizare: Inspira lung, expira scurt si exploziv.

 

2.     Respiratia Diafragmatica:

 

Aceasta este o tehnica simpla, dar eficienta, pentru a imbunatati oxigenarea sangelui si a reduce stresul. Presupune umplerea plamanilor cu aer din partea inferioara, extinzand diafragma si abdomenul.

 

“Exemplu practic: In timpul unei zile stresante la munca, ia cateva minute pentru a practica respiratia diafragmatica. Aseaza-te confortabil, pune o mana pe piept si cealalta pe abdomen. Inhaleaza lent prin nas, permitand abdomenului sa se extinda, si expira usor prin gura. Repeta acest exercitiu de 5-10 ori pentru a simti efectele calmante.”

 

3.     Respiratia Alternativa pe Nari (Nadi Shodhana):

 

Aceasta tehnica din yoga echilibreaza emisferele cerebrale si calmeaza mintea, reducand anxietatea si imbunatatind concentrarea.

 

“Exemplu practic: Inainte de o prezentare sau intalnire importanta, incearca aceasta tehnica. Aseaza-te confortabil si foloseste degetul mare al mainii drepte pentru a inchide nara dreapta. Inhaleaza profund prin nara stanga, apoi foloseste degetul inelar pentru a inchide nara stanga si elibereaza nara dreapta pentru a expira. Repeta ciclul, alternand narile, pentru cateva minute.”

 

4.     Respiratia 4-7-8:

 

Propusa de Dr. Andrew Weil, aceasta tehnica induce rapid relaxarea si imbunatateste somnul. Consta in inhalarea pe durata a 4 secunde, mentinerea respiratiei pentru 7 secunde si expiratia lenta pentru 8 secunde.

 

“Exemplu practic: Daca ai dificultati de adormire, practica respiratia 4-7-8 inainte de culcare. Aceasta poate ajuta la reducerea ritmului cardiac si la pregatirea corpului pentru somn.”

 

Respiratia corecta nu este doar un instrument temporar de relaxare, ci un mod de a imbunatati starea generala de bine. Tehnicile de respiratie, cum ar fi respiratia diafragmatica, respiratia alternativa pe nari si respiratia 4-7-8, pot transforma viata prin reducerea stresului, imbunatatirea sanatatii si optimizarea performantei profesionale. Studiile si exemplele practice demonstreaza eficienta acestor tehnici, facand din respiratie un aspect esential pentru o viata echilibrata si sanatoasa.

 

Prin integrarea acestor tehnici in rutina zilnica, fiecare persoana poate beneficia de puterea vindecatoare a respiratiei, ducand la o viata mai armonioasa si mai plina de satisfactii. Respiratia corecta este un dar pe care ni-l putem oferi pentru a ne imbunatati calitatea vietii in moduri semnificative si durabile.

 

Despre Vadim Turcanu - Autor, Antreprenor, Speaker, Co-fondator al Procesului UncageX, Trainer certificat in Respiratie si Meditatie, Cercul Masculin si Comunicare in Relatii

 

Vadim Turcanu este antreprenor, trainer licentiat de meditatie si respiratie HoloSomatica, formatorul procesului accelerat de depasirea fricilor si regasirea sinelui autentic. Vadim Turcanu este fondatorul comunitatii UncageX, in cadrul careia se organizeaza sedinte de coaching pentru tinerii antreprenori.

 

Vadim Turcanu este autorul cartii „Pe Cont Propriu”, o poveste plina de viata in care Vadim relateaza despre cele sase luni ale calatoriei sale din Europa de Est la Londra si ofera o perspectiva captivanta asupra experientei de emigrant. Motivat de propria transformare, reusind ca dintr-un emigrant ilegal, fara bani si slujba, sa devina un om de afaceri de succes, Vadim Turcanu ii inspira pe ceilalti sa profite de experienta lui.  El le impartaseste cititorilor calea propriei sale evolutii, pentru a le da curaj sa-si urmeze visurile.

 

 


CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu